2009. október 21., szerda

Sztrájker gyerek

Jelen írás nem akart politikai töltetű  lenni, de úgyis mindenki bele fogja látni.

Az utóbbi napokban tele van a sajtó a különböző MÁV szakszervezetek vezetőinek a nyilatkozataival, és azzal, hogy a MÁV-os dolgozók sztrájkolni fognak. Azért mert a kormány be akar szüntetni több vasútvonalat, nem másért, mint költséghatékonyság céljából.

Nos, nekem egyetlen dolog jutott eszembe: milyen alapon? És ez a kérdés nem arra vonatkozik, hogy a kormány milyen alapon szüntet meg vasútvonalakat. Sokkal inkább arra, hogy a MÁV milyen alapon sztrájkol (megint)? Nem tetszik nekik, hogy a kormány olyan intézkedéseket hoz, amik egy kicsit ésszerűek? Mert a legjobb tudomásom szerint ezzel az intézkedéssel milliárd forintok maradnának az állami kasszában (amiről feltételezzük, hogy megfelelő célokra költik, és nem ellopják, ám ez sajnos sokszor nem fedi a valóságot).

Személyes tapasztalat: sorompó  előtt állok autóval a mohácsi úti vasúti átjáró előtt, Pécsett. Várom, hogy talán tízpercnyi várakozás után már megérkezik a vonat, amire csúcsidőben várakozunk több autóval egyetemben. Mikor végre megérkezik, majd kiugrom a bőrömből. Persze nem a határtalan örömtől. Hanem a határtalan dühtől. Az említett vonat egyetlen egy szerelvényből áll, és nem több mint 5, azaz öt darab utas ül rajta. (Ha rosszmájú lennék, azt mondanám, hogy ebben a kalauz is benne van.) Kérdem én: megéri ezt a vonalat például fenntartani? Vagy akármelyik másikat, amelyik az országban hasonló helyzetben van? Én kétlem. De van egy olyan érzésem is, hogy a szakszervezetek vezetői nem is azért csinálják mindezt, mert annyira törődnek azokkal a vonalakkal. Ha az ember egyszer végighallgatja az érveiket, rájön, hogy azok nem is olyan erősek, sőt, több sebből is véreznek. Az igazi indok véleményem szerint a jó magyar mentalitásban rejlik: kíméletlenül használjuk ki a demokrácia adta lehetőségeket a saját érdekünkben. Tegyük lehetetlené a közlekedést az egész országban csak azért, hogy látszólag megmentsünk öt-hat kihasználatlan vonalat, de valójában ezt is politikai játszmákra használjuk fel.

És ha már itt tartunk… Nemrég még Gyurcsányt, most meg Bajnait mindenki szidja, hogy nem csinál semmit. Amikor viszont csinálni akar valamit, és tegyük hozzá, Bajnai Gordon jobban végzi a dolgát, mint anno Gyurcsány, akkor meg az nem jó. Mindenki tegye a szívére a kezét és válaszoljon őszintén: tudna dolgozni úgy, hogy közben folyamatosan cseszegetik, és nem hagyják, hogy a munkáját végezze, mert más, mondva csinált, lényegtelen dolgokkal kell foglalkoznia (lásd vasutas sztrájk)…?

Orbán “Bro” Gergő

És az én idejétmúlt kiegészítésem:

1 megjegyzés:

  1. Gergőnek! "A számból vetted ki a szót!" Ezek nem a haladást akarják, csak a pozícióikat féltik és megkukítanak mindenkit! Bűnt követnek el mindenannyiunk ellen!

    VálaszTörlés

Hagyj üzenetet :)

Click!

Innen olvassák:

free counters