2009. április 26., vasárnap

Egy kis fejtegetés… Greg tollából

Ma délután nagyinál tett látogatás után hazafelé tartva láttam egy rendszámot, ami gondolkodásra késztetett.

Tudom, fura dolog, hogy egy rendszám elgondolkodtad, sőt esetleg megszállottan hülyének tűnhet. Azonban, mint olyan főiskolás, aki politikát és nemzetközi dolgokat tanul, már nem biztos, hogy akkora elvetemültség kell ehhez… Szóval az ominózus rendszám egy horvát felségjelzésű autón volt, és ebbe eddig semmi különleges nincs, tekintve, hogy Pécsen sűrűn megfordulnak a déli szomszédok. De ami nagyon furcsa volt, hogy a rendszám elején a karakteres kék csík volt látható, benne pedig az Európai Unió jelképe. Legjobb tudomásom szerint a horvátok még nem csatlakozhattak az unióhoz, és ehhez még jó pár évet várni is kell nekik. De ez azért érdekes…

A horvátok, akik olyan fejlődést produkáltak (nem feltétlenül gazdaságit), hogy egész Európa megemelhetné a kalapját, hét nyelven beszélő autópályát építettek pár év alatt a magyar határtól egészen Splitig és tovább, és még lehetne sorolni, még nem csatlakozhattak az unió „illusztris” társaságához, de Románia és Bulgária már lassan két éve tagországok. Hogy lehetséges, hogy Albánia tagja lehet a NATO-nak, míg Horvátország évek óta kepeszt, és ha jól tudom most kapott ígéretet, hogy esetleg, talán…? Nem kell félre érteni, biztos vagyok benne, hogy az említett három ország is nagyon sokat dolgozott és fejlődött, de, hogy a horvátok fejlődését miért nem ismeri el a nagyhatalmi politika, az számomra rejtély… Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a horvátok Európa királyai, és nem is vagyok teljesen elvakult a „Horvát-kérdésben”, egyszerűen csak nem értem. És hogy mindez hogyan kapcsolódik egy rendszámhoz? Úgy, hogy mindezek ellenére a… nem is tudom, minek nevezzem… Sértésnek? Hátrányos megkülönböztetésnek? Nem tudom, de mindennek ellenére még mindig optimisták, még mindig reménykednek, hogy a közeljövőben bejutnak az európai „elitbe”, az minden esetre tiszteletre méltó.

És ha már európai nagyhatalmi politika… Szánalmas, amit az európai vezető országok művelnek válságkezelés címén. Ezt, mint teljesen laikus mondom, valószínűleg nincs igazam, és egyáltalán nem kell egyet érteni, csak a véleményemet írom le. Szóval, akkor, amikor a legnagyobb összefogásra lenne szükség, mikor egy egész kontinenst kellene kihúzni a válság legmélyebb bugyraiból, akkor olyan protekcionista intézkedéseket sürgetnek az állandó ellenfél Németország és Franciaország, hogy az már-már pofátlanság, még tőlük is. Ha így folytatják, akkor az olyan országok, mint Lengyelország (aki nyakig ül a kakiban), Szlovákia (aki hamarosan nyakig fog ülni a kakiban) és Magyarország (aki régóta nyakig ül a kakiban), olyan mélyre fognak süllyedni amilyet még a világ nem látott, nemhogy Európa.

Nos, most hirtelen ennyi jutott eszembe, nem kell egyet érteni, még egyszer hangsúlyozom, hogy ez az én véleményem.

Greg

U.I.: Bocs a körmondatokért:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hagyj üzenetet :)

Click!

Innen olvassák:

free counters